De computer is in Nederland overal aanwezig. Digitale vaardigheden zijn een voorwaarde om zelfstandig mee te kunnen doen in de Nederlandse maatschappij. Veel nieuwkomers zijn gewend om een smartphone te gebruiken, maar hebben nauwelijks ervaring in het werken met de computer. Bij vrijwel alle ISK’s en inburgeringstrajecten wordt gewerkt met laptops om aan de slag te kunnen met het online oefenmateriaal om de taal te leren. Voor heel wat nieuwkomers is dit hun eerste kennismaking met de laptop.

Het is fijn dat nieuwkomers meteen bij het begin van hun opleiding, school of taalcursus met een laptop aan de slag kunnen. Het is niet gezegd dat zij dan ook automatisch weten hoe je daarmee omgaat. Een laptop is best een ingewikkeld ding. Je kunt niet zomaar iemand een laptop geven en er dan vanuit gaan dat die persoon vanzelf wel gaat begrijpen hoe je daarmee werkt. Veel volwassenen hoor ik vaak zeggen: “Wij hebben het ook zelf geleerd.” Dat klopt, maar we vergeten vaak dat wij al twintig jaar met computers werken en dat ook wij niet alles in één keer geleerd hebben. Ook wij hebben er best lang over gedaan voordat we alles weten en kunnen wat we vandaag de dag op de computer doen. Alleen is dat bij ons heel geleidelijk gegaan. Met de komst van nieuwe mogelijkheden op de computer door de jaren heen leerden we er steeds stap voor stap weer iets nieuws bij.

Nieuwkomers die nooit eerder met een computer of laptop hebben gewerkt beginnen helemaal bij het begin. En dat begint met de bediening van het apparaat. Hoe gebruik je de muis of touchpad? Hoe gebruik je het toetsenbord? Hoe type je een hoofdletter? Hoe type je een vraagteken? Hoe kom je in het online oefenprogramma?

Ik zie veel cursisten die iets intypen, maar niet weten dat je vervolgens op “enter” moet drukken. Ik zie ook veel cursisten die niet weten dat je eerst met de muis in een vakje moet klikken voordat je iets in dat vakje kunt typen. Dit lijkt simpel, maar dit zijn allemaal vaardigheden die je eerst moet beheersen voordat je überhaupt de volgende stap kunt zetten in het werken met de computer en het gebruiken van de computer. Voordat je iets kunt zoeken op internet, moet je eerst weten hoe je iets moet intypen. Hoewel ook dat misschien alweer ouderwets is, want tegenwoordig kun je ook gewoon hardop praten tegen het apparaat en krijg je vervolgens antwoord van Google.